Oracle Exadata Deployment Assistant Kurulumu Ve İşlem Adımları – OEDA Kurulumu

Oracle Exadata Deployment Assistant Kurulumu Ve İşlem Adımları – OEDA Kurulumu – OEDA Installation

Şirketiniz için DWH çözümü olarak Oracle Exadata seçti iseniz ve o kocaman kabinet çılgın izinler ve onaylar sonucunda bir şekilde veri merkezinize konumlandı ise, (burası biraz zorlayıcı) iş kurulumu yapacak mühendis için gerekli olan dosyanın oluşmasını sağlayan deployment tool a kalıyor. Bu Araç mühendise hangi ipleri tanımlayacağını, hostname leri, kurulacak versiyonu , network hızını, kablonun hangi slota takılacağını sağlıyor ve bunun yanında alerting mekanizması için gerekli bilgileri yine bu tool ile giriyoruz. Oracle Oeda deployment tool 4 farklı işletim sisteminde çalışabiliyor. Bunlar; windows, mac, linux ve solaris. Biz şimdi test ortamımızda ve windows ta deneyeceğiz ancak doğrusu, bu toolun çıkardığı sonucu exadatayı konumlandıracağınız network te ve çalışırken en rahat hissettiğiniz işletim sisteminde çalıştırmak olacaktır. Genelde o ip blogunda mutlaka bir test serverınız zaten vardır 🙂 Öncesinde şirketinizden Exadata Admin için 20 kadar sıralı ip istemelisiniz. Private için kendi switch ile görüşeceği ip zaten default geliyor , Client lar için bu cihaz kiminle görüşecek ise o bloktan ip seçmelisiniz , yani veriyi Sizin hadoop tan mı alacak , sql ile mi alış veriş yapacak bunun içinde 10 kadar sıralı ip isteyiniz. Sanırım 7 kadarını kullanıyor , süreçler uzun olunca tedbiren biraz fazla rezerve etmek mantıklı olabilir. Backup networkü kullanacak iseniz en az 2 ip de bu networkten edinmelisiniz, tabi lacp kullanmayacak iseniz Siz bu sayıyı 2 ile çarpın. Ip leri temin etti iseniz kuruluma geçelim.

Oracle Exadata Deployment Assistant Downloads adresinden hangi işletim sisteminde çalıştıracak iseniz o versiyonunu indirin ve bir yere extract edip o klasöre komut konsolu ile erişin. Linux ise terminal den , windows ise cmd ile o path e geçelim.

oeda download
oeda cmd

Komut konsolunda ilgili dizine gittiniz , burada yapmanız gereken installOedaServer.cmd yi çalıştırmak , yanına -g parametresini koyar iseniz o sunucuda ne kadar interface var ise hepsinden 7072 portunu dinler, tavsiye ederim , eğer portu farklı vermek ister iseniz -p parametresini kullanabilirsiniz, örneğin “installOedaServer.cmd -g -p 7070” gibi, diyelim ki internete çıkışınız yok , bir proxy kullanmalısınız , bu durumda -proxy parametresini kullanabilirsiniz. Örneğin “installOedaServer.cmd -g -p 7070 -proxy 10.1.1.1:8080” Burada proxy adresini Sizin proxy adresiniz ve portunuz ile değiştirmelisiniz. Çalıştığında bir kaç dosyayı internetten indirecek ve o sunucuda minimal bir web server açıp dinleyerek web arayüzünü erişilebilir hale getirecek.

Şimdi buraya kadar tamam ise browser a dönebiliriz , komut konsolu öylece kalsın , ctrl x gibi hareketler yaparak kapamayın , yoksa web server process ini öldürmüş olursunuz. Şimdi ekranda yazdığı adrese erişelim, Siz IP yazarak erişseniz daha doğru olaiblir , özellikle linux ortamında çalıştırıp windows ortamından erişiyor iseniz.

Örneğin ben X9M-2 aldım , çeyrek kabin şeklinde ve 18 TB Disk Size ım var , doldurup yanındaki + butonuna tıklıyorum , sonrasında detay ekranı geliyor.

Yukarıdaki bölümü kendi bilgileriniz ile doldurun, bu tool un genelinde oracle dan birisi ile çalışmakta/destek almakta fayda var, hiç oracle exadata ya hakim değilseniz mutlaka hiç fikriniz olmayan bir bölüm karşınıza gelecektir. Üst bölüm bitti ise apply diyerek devam edebilirsiniz. Ben bilgileri örnek olarak dolduruyorum.

Şimdi işletim sistemlerini fiziksel mi sanal mı kuracağımızı seçiyoruz.

Şimdi exadata’nın admin için kullanacağı ip blogunu seçiyoruz.

Apply diyerek bir sonraki adıma geçti iseniz burada private network adımına geçiyoruz. Buraya dokunmanıza gerek yok , gelen mühendis kabinetteki switch ile exadatanın haberleşmesi için bu ip blogunu ayarlayacak.

Bir sonraki adım ise kullanıcı ve gruplar bölümü , biz buraya dokunmadık.

Bir sonraki adımda clusterı tanımlıyoruz. Solda gördüğünüz available makinaları seçip ok vasıtası ile sağ tarafa alıyoruz.

Bir sonraki adım Disk gruplarınız, %90 a %10 seçmekte fayda var.

Bir sonraki ekranda database in home path ini belirliyoruz.

Bir sonraki ekranda database bilgilerini giriyoruz.8 karakterden uzun tutmayınız.

Son ekranda da alert için bilgileri girerek html ve zip dosyasını download edebilirsiniz. Sonrasında zip içinde oluşan .sh ya da cmd dosyasını çalıştırarak scriptin bir çıktı elde etmesini sağlayacağız. Bu şu demek , Yani bizim çalıştırdığmız script burada girdiğimiz ip adreslerine bakacak , eğer biri cevap veriyor ise oracle mühendisi kuruluma gelmeyecektir , çünkü henüz ortamda exadata yok ama belirttiğiniz ip ler çalışıyor gözüküyor. Bu da oracle ın ne kadar planlı çalıştığının bir göstergesidir. Farklı oracle yazılarında görüşmek üzere..

Ayhan ARDA

Share Button

Yayımlandı

kategorisi

, ,

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.